Ekonomi

Bakan Mehmet Şimşek’ten enflasyon ve büyüme açıklaması

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ISO Ocak Ayı Meclis Toplantısı’nda konuşuyor. Bakan Şimşek, yapısal reformların vazgeçilmez olduğunu vurgulayarak, şunları söyledi: “Çözüm fiyat istikrarıdır”söz konusu.

Bakan Şimşek’in açıklamalarından satırbaşları:

Büyüme ile enflasyon arasında bir gerilim yok. Gerilim olsa bile kısa sürelidir, devreseldir ve kalıcı değildir. Sürdürülebilir yüksek büyüme için enflasyonun düşük olması gerekiyor.

Enflasyonun yerçekimine karşı mücadele edeceğine inanmıyorum, bunun tek şartı bu programın sabırla uygulanmasıdır. Bu program aynı zamanda bir ekibin siyasi programıdır. Bu program Sayın Cumhurbaşkanımızın öncülüğünde ortaya konuldu. Bu geçici bir heyecan değil. Yapısal reformlar programın olmazsa olmazıdır.

Bütçe açığındaki harcamaların üçte ikisi depremden kaynaklandı. Yapısal dönüşüm için kaynak ayırmak gerekiyor. Bunun için mali disiplinin sağlanması gerekiyor. Daha düşük risk primi ve daha yüksek kredi notunun önemli ön koşullarından biri mali disiplindir.

Para politikasındaki normalleşme gelecekteki enflasyonu sabitleyecek düzeyde olacaktır. Ocak ayı enflasyonu gelecek 12 ayın değil, son 12 ayın enflasyonudur.

“VERGİ TABANINI GENİŞLETECEĞİZ”

Vergi tabanını artırıp genişleteceğiz. Vergilerin düzgün toplanamadığı alanlarda çaba göstereceğiz. Şu anda çalışmalar var, düzenleme gerektiren konular var.

2024 yılında bütçe açığını OVP’de öngördüğümüzün altında bir bütçe açığıyla kapatmak için elimizden geleni yapacağız. Türkiye geçici bir deprem şokuyla karşı karşıya.

KRİPT YÖNETMELİĞİNİ MECLİS’E GÖNDERİYORUZ

Makrofinansal istikrarın önemli bir bileşeni de dünyayla dengemizin sürdürülebilir bir yolda olmasıdır. Türkiye’nin hedeflerinden biri kırılganlığı azaltacak rezerv biriktirmektir.

Temelde büyüme sorunumuz yok, sanayide reform ve dönüşümle kompozisyonunu kalıcı, sürdürülebilir bir yola sokmamız gerekiyor.

Kripto düzenlemesini yakında Meclis’e göndereceğiz.

“ENFLASYONDA GEÇİŞ DÖNEMİNDEYİZ”

Enflasyonun güçlü tepki vermesi bazı ülkelerde 18 ayı buluyor. Parasal aktarım mekanizmasının etkinliğine bağlıdır. Aylık olarak sonuç almaya başladık. Enflasyonda bir geçiş dönemindeyiz.

Döviz kuru oynaklığı TL’nin değer kazanması veya kaybetmesi değildir. Türkiye’de opsiyonların ima ettiği döviz kuru oynaklığı şu anda istikrarlı ülkelerle benzerdir.

“KKM’DEN SABIRLA AYRILACAĞIZ”

Bir diğer hedefimiz ise KKM’den çıkmak. KKM, enflasyonla mücadelemize meydan okuyor ve parasal aktarım mekanizmasını bozuyor. Sabırla ve piyasaları aksatmadan zamanında KKM’den çıkacağız. Ağustos ayına göre ciddi bir düşüş var, önümüzdeki dönemde de devam edecek.

Ekonomi istikrar kazanmaya başladı. Dış ticaret açığındaki düşüş eğilimi devam edecek.

“REZERV BİRİKİMİ İSTENİLEN SEVİYEDE DEĞİL”

Enflasyon beklentilerinde 6 puanlık iyileşme var. Enflasyon düştükçe beklentilerle hedefler arasındaki yakınlaşma devam edecek.

Merkez Bankamızın brüt ve net rezervleri mayıs ayına göre ciddi seviyede ancak henüz istenilen seviyede değil, dolayısıyla hala önemli hedeflerimiz arasında yer alıyor.

“İHRACAT EN DEĞERLİ ÖNCELİĞİMİZDİR”

Sayın Cumhurbaşkanımızın her zaman vurguladığı gibi bu programın nihai hedefi daha fazla yatırım ama kaliteli yatırım, daha fazla istihdam, daha fazla üretim ve en önemlisi daha fazla ihracattır. Prestijiyle bugün bu zincirde ihracat en önemli önceliğimizdir. Türk Eximbank 50 milyar dolarlık destek verecek, bunu daha da artırmamız lazım.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu