Ekonomi

Borsa İstanbul ikinci kez kapandı

Borsa İstanbul’da bu öğleden sonra BIST 100 endeksindeki düşüş yüzde 5’i aştı ve saat 16.49’da endeks bazlı devre kesici devreye girdi. Saat 17.19’da işlemler yeniden başladı. Ancak kayıpların devam etmesi üzerine Borsa ikinci kez kapandı ve alım satım işlemleri durduruldu.

Güne yükselişle başlayan BIST 100 endeksi günün ilk yarısını yüzde 1,06 kayıpla 7 bin 905,37 puanla tamamladı. Uzmanlar, borsanın bugün yaşadığı sert düşüşte Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İsrail ve Hamas’la ilgili açıklamalarının etkili olduğuna dikkat çekiyor.

Öte yandan Bloomberg, Türkiye’nin İsrail ile enerji alanında işbirliği planlarını askıya aldığını, Enerji Bakanı Alparslan Bayraktar’ın Tel Aviv ziyaretinin de iptal edildiğini bildirdi.

Ayrıca Türkiye, İsrail ile bir süredir devam eden Akdeniz’deki sondaj ve doğalgaz boru sınır çalışmalarını da askıya aldı.

HAMAS VE İSRAİL ERDOĞAN’DAN ÇIKIYOR

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan, partisinin bugün Türkiye Büyük Millet Meclisi küme toplantısında yaptığı konuşmada, “İsrail’e gitme projemiz vardı ama iptal ettik.”

Hamas’a ilişkin ise “Hamas bir terör örgütü değil, topraklarını ve vatandaşlarını korumak için mücadele eden bir özgürlük ve mücahit grubudur” diyen Erdoğan, konuşmasında İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu hakkında da şunları söyledi:

“Ben hayatımda bir kez bu Netanyahu denen adamın elini sıktım. Amerika’da Türkevi’nde. İyi niyetliydik. Kendisine yönelik tacizler vardı. İsrail’e gitme planımız vardı, iptal ettik, gitmeyeceğiz. Eğer iyi niyetle devam etseydi ilişkilerimiz farklı olabilirdi. Bu da olmayacak. Çünkü iyi niyetimizi suistimal ettiler.”

BORSA İSTANBUL’DAN AÇIKLAMA

Borsa İstanbul’dan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“16:49:54 itibarıyla endekse ilişkin devre kesici devreye girmiş ve Hisse Senetleri Piyasasındaki tüm süreçler, Vadeli İşlemler ve Opsiyon Piyasası (VİOP) ve Borçlanma Araçları Piyasası Hisse Senedi Repo Pazarı’ndaki Hisse Senedi ve Hisse Senedi Endeksleri’ne dayalı sözleşmeler (BAP) geçici olarak durduruldu.

Pay Piyasası’nda her zaman işlem yönteminin uygulandığı hisse senedi, gayrimenkul yatırım fonları, girişim sermayesi yatırım fonları, gayrimenkul sertifikaları ve emtia sertifikaları için tek fiyat emir tahsilatı saat 17:09:54’te yapılacak, eşleştirme yapılacak. 17:14:54 ve 17:19:54. dan başlayarak işlemler her zaman kaldığı yerden devam edecektir. Hisse Senedi Piyasasında tek fiyat işlem yöntemi uygulanan pay senetleri için saat 17:09:54’te tek fiyattan emir tahsilatı yapılacak ve 17:19:54’ten itibaren seans kaldığı yerden devam edecektir. Varant, sertifika, ETF, yeni pay alma hakkı kuponu ve yeni pay alma hakkından kalan ana piyasa satırlarındaki işlemler 17:19:54’ten itibaren her zaman kaldığı yerden devam edecektir.

“VİOP ve BAP Hisse Senedi Repo Pazarı’nda Hisse Senedi ve Hisse Senedi Endekslerine dayalı sözleşme işlemleri saat 17:19:54’te yeniden başlayacaktır.”

DEVRE İKİNCİ KEZ KESİLDİ

Borsa İstanbul, ikinci kez yaptığı açıklamada, “17.23.13 itibarıyla endekse ilişkin devre kesicinin ikinci seviyesi tetiklenmiş olup, Hisse Senedi Piyasası’ndaki tüm işlem hatlarında, Hisse Senedi ve Hisse Senedi bazlı sözleşmelerde” ifadelerine yer verildi. Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası (VİOP) ve Borçlanma Araçları Piyasası (BAP) Endeksleri Hisse Senedi Repo Pazarı’nda işlemler geçici olarak durdurulmuştur.

Pay Piyasasında varant, sertifika ve yeni pay alma hakkı kupon işlemleri bugün yeniden başlatılmayacak olup, diğer işlem satırlarında saat 18:01’deki kapanış seansıyla yeniden başlatılacaktır.

VİOP Hisse Senedi ve Hisse Endekslerine dayalı sözleşmelerde işlemler, sürekli işlem yöntemiyle saat 18:08’de yeniden başlatılacaktır. “BAP Hisse Repo Pazarı’nda işlemler bugün yeniden başlatılmayacaktır” dedi.

(EKONOMİK HİZMET)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu