Haber

DEM Partisi Van’da Özgürlük Yürüyüşü düzenledi

Van’da HALKLAR Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM) Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan ve DEM Partili milletvekillerinin katılımıyla ‘Özgürlük Yürüyüşü’ düzenlendi. Yürüyüş öncesinde konuşan Bakırhan, Kürt sorununun çözümünün kimseye bir zararı olmadığını belirterek, “Kürtler ayrı bir halktır, dilleri farklıdır. Binlerce yıldır bu coğrafyada yaşıyorlar. Birdirler. Cumhuriyetin asıl kurucularındandır. Cumhuriyetin kuruluşuna canı ve kanıyla destek olmuştur.” Yürüyüş sırasında slogan atan iki kişinin gözaltına alınması üzerine kısa süreli gerginlik yaşandı.

DEM Partisi Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, DEM Parti Sözcüsü Ayşegül Doğan, DEM Parti milletvekilleri, DBP Eşbaşkanı Keskin Bayındır, bazı sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, DEM Partisi büyükşehir ve ilçe belediyesi eşbaşkan adayları ve partililer Van’da. Özgürlük Yürüyüşüne katıldı.

Yürüyüş öncesinde bir otelin toplantı odasında basın açıklaması yapıldı. Toplantıda konuşan DEM Partisi Eşbaşkanı Tuncer Bakırhan, Kürt sorununun neredeyse Cumhuriyetle aynı yaşta olduğunu belirterek, “Maalesef birinci yüzyılda Kürt sorunu inkar, inkar ve baskıyla çözülmeye çalışıldı. Cumhuriyetin neredeyse ilk 40 yılı isyanlarla geçti. Yüzyılın son çeyreği ise yine izole bir dönemdi.” politikalar. Artık geriye dönüp bakmamız gerekiyor. Kürt meselesinin çıkmaza girmesi Türkiye halkına, işçilere, yoksullara, Kürtlere, tüm Türkiye’ye ne kattı, ne kazandırdı, ne kazandırdı acaba? Hep birlikte izliyoruz. Yurt içinde ve yurt dışında prestijini kaybetmiş olup yurt içinde önemli bir ekonomik güçtür. Kriz yaşayan, demokrasi özgürlüklerinin askıya alındığı, giderek demokrasiden uzaklaşan, kadınların olmadığı, Alevilerin, Kürtlerin, işçilerin dikkate alınmadığı bir yönetim biçimiyle karşı karşıyayız. Kürt sorunu çözülmediği sürece bu durum artarak devam edecek. Günümüzde köylerdeki tecrit ve açlık grevleri gibi. “Yoksulluktan, çaresizlikten milyonlarca insanın intihar ettiği, bu ülkenin geleceğine dair beklentilerimizin kalmadığı bir ülkede yaşamaya devam edeceğiz” dedi.

‘KÜRT SORUNUNUN ÇÖZÜMÜNÜN KİMSEYE ZARAR VERMEYECEĞİ’

Kürt meselesinin çözümünün kimseye zarar vermeyeceğini kaydeden Bakırhan, şöyle devam etti:

“Kürtler farklı bir halktır, farklı bir dilleri vardır. Binlerce yıldır bu coğrafyada yaşıyorlar. Cumhuriyetin asıl kurucularındandırlar. Cumhuriyet kurulurken canı ve kanıyla desteklediler. Bu Her zaman kendi geleceğini ve kaderini Türkiye halkıyla birlikte gören, ama aynı zamanda onların farkını da yaşamak isteyen insanlar.” Bir yüzyıl daha onların taleplerini kabul etmemenin ne bize, ne de Türkiye’ye hiçbir faydası olmayacaktır. İkinci yüzyıl birinci yüzyıl gibi olmamalı. Artık Kürt meselesinin önemli bir mesele olarak masaya yatırılması, diyalog ve müzakere yoluyla çözülmesi gerekiyor. Şimdi bu sorunun nasıl çözüleceğini sorabilirsiniz. Bu sorunun çözümü çok kolaydır. Kürt halkı artık kendi yönetimini ve kendi muhataplarını oluşturmuştur. Daha önce Kürt sorununun çözümüne yönelik önemli bir irade ortaya konmuştu. Sayın Öcalan özellikle bu sorunun artık çatışmalarla, gerginliklerle, ölümlerle, bu ülkenin kaosa sürüklenmesiyle çözülemeyeceğini gösterdi. Ne oldu?: Bu ülkeyi geçen yüzyılda olduğu gibi milliyetçilik ve tekçilik ile yönetenler, bu analiz tablosunu buzdolabına koyup dağıttılar. Bir yüzyıl daha Kürtlerin statüsüz yaşamasını istediler. Ancak bu noktada bu artık gerçekçi değil. “Eğer gerçekten bu sorunu çözmek istiyorsanız, Ortadoğu’daki bu kaos, çatışma ve şiddet ortamında demokratik bir model olarak ortaya çıkmak istiyorsanız gelin sorunun çözümünü kolaylaştıralım.”

GÖZALTILIĞI GERİLİMİ

Toplantının ardından DEM Partisi Eşbaşkanı ve beraberindekiler, Beşyol Meydanı’ndan Cumhuriyet Caddesi’ne, oradan da Milli Egemenlik Caddesi üzerindeki Musa Anter Parkı’na geniş güvenlik önlemleri altında yürüdü. Yürüyüş sırasında polis, TOMA aracından slogan atılmaması konusunda halkı sık sık uyardı. DEM Partisi Eş Genel Başkanı Bakırhan ve beraberindeki milletvekilleri araçlarına binerek Hakkari’ye gitmek üzere yola çıktı. Burada kalan grubun bir kısmı dağılırken ‘Cezaevindeki siyasetçilere özgürlük’ gibi sloganlar attı. Bunun üzerine polis müdahale ederek slogan atan 2 kişiyi gözaltına aldı. Bu sırada partililer ile polis arasında gerginlik yaşandı. Grup daha sonra dağıldı.

FOTOĞRAFLA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu