Haber

Dışişleri Bakanlığı’ndan ‘Vize’ açıklaması: Şantaj kartı olarak kullanılamaz

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Öncü Keçeli, bugün Bakanlıkta bir basın toplantısı düzenledi. Bakanlığın faaliyetleri hakkında bilgi veren Keçeli, daha sonra basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Keçeli şu ifadeleri kullandı:

“Trablus’taki temaslarımızda Libya’nın istikrarına verdiğimiz önemi defalarca vurguladık. Bu aslında Libya’daki iç çatışmaların başlangıcından beri izlediğimiz istikrarlı bir politikadır. Libya’daki sorunların çözüleceğine inandığımızı bir kez daha ifade ettik. Libya ancak adil ve özgür bir seçim süreci sonucunda çözülebilir, Birleşmiş Milletler’in (BM) bu konudaki çabalarını desteklediğimizi belirttik.

Bakan Çavuşoğlu, Malta’da düzenlediği basın toplantısında, Bingazi Başkonsolosluğumuzun yakın zamanda açılacağını duyurdu. Hatırlayacağınız üzere Bingazi Başkonsolosluğumuz Haziran 2014’ten itibaren kapalıydı. Bingazi Başkonsolosluğumuzun kısa süre içerisinde faaliyete geçeceğini düşünüyoruz.

‘MÜNİH GÜVENLİK KONFERANSINDA 20’YE YAKIN İKİLİ GÖRÜŞME YAPILACAK’

Bakan, Münih Güvenlik Konferansı’nda bazı görüşmelerde bulunacak. Yaklaşık 20 ikili görüşme gerçekleştirilecek. Bazı toplantılar belli ama son dakikaya kadar değişiklikler olabiliyor. Bugüne kadar olduğu gibi hem ikili görüşmelerde hem de katılacağı toplantılarda Gazze’de yaşanan insani trajediye ilişkin mesajlar verilecek.

Münih Güvenlik Konferansı’nın ardından Bakan, Rio De Janeiro’da yapılacak G-20 Dışişleri Bakanları Toplantısı’na gidecek. G-20, G-7 ülkeleri ile küresel siyasete ve ekonomiye yön verme iddiasındaki ülkelerin bir araya geldiği bir platformdur. Dünya nüfusunun yaklaşık üçte ikisi temsil edilmektedir.

‘ADF’DE GAZZE’YE ÖZEL ÜST DÜZEYLİ PANEL OLACAK’

Rio De Janeiro’daki toplantının ardından Bakanın hem yurt içinde hem de yurt dışında başka programları da olacak. Geçen yıl Antalya Diplomatik Forumu’nu (ADF) depremden dolayı gerçekleştiremedik. Üçüncüsünü 1-3 Mart tarihleri ​​arasında gerçekleştireceğiz. Bu yılın ana teması ‘Kriz Döneminde Diplomasiyi Öne Çıkarmak’. Bu ana tema altında yapay zekadan arabuluculuğa, bölgesel sorunlardan gıda krizine kadar pek çok toplantı gerçekleştirilecek. Bu aşamada 40 panelin düzenlenmesi bekleniyor. Bu paneller arasında Gazze’ye özel üst düzey bir panel de yer alacak.

’21 DEVLET VE HÜKÜMET BAŞKANI ADF’YE KATILIMINI DOĞRULADI’

Katılımın önceki ADF’nin çok ötesine geçtiğini görüyoruz. Toplamda yaklaşık 2 bin katılımcının yer aldığı ilk ADF’ye 10 devlet lideri ve 43 bakan katıldı. 2022 yılında düzenlediğimizde 17 devlet lideri ve 80 bakan katılmıştı. 21 devlet ve hükümet başkanı üçüncü ADF’ye katılımlarını doğruladı. 59’u Dışişleri Bakanı olmak üzere 80’in üzerinde bakanın Antalya’da olacağı etkinlikte toplam katılımcı sayısının 4 bin civarında olmasını bekliyoruz.

Gazze’ye 34 bin ton insani yardım ulaştırdık. Bu 32 ambulansın yaklaşık 7 bin 400 tonu deniz ve hava yoluyla Mısır’a ulaştırıldı. Oradan Ariş Sınır Kapısı’na, oradan da Gazze’ye nakledildi.

Gazze’ye yaptığımız yardımların bir kısmı BM Filistinlilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı aracılığıyla yaptığımız yardımlardan oluşuyor. Ajansın un ihtiyacının her yıl yaklaşık yüzde 15’ini karşılıyor ve bağışlıyoruz. Bu da yaklaşık 26 bin ton un ve kuru gıdaya denk geliyor.

AFAD ve Türk Kızılayı Gazze’ye her hafta yaklaşık 127 bin ton içme suyu gönderiyor. TİKA, hem Gazze’de hem de Batı Şeria’da birçok faaliyet yürütüyor. Biliyorsunuz sayıları binleri bulan bir grup Gazzeli personel Batı Şeria’da mahsur kaldı. TİKA Gazzeli işçilere yardım ediyor.

Bu sabah itibarıyla 380 yaralı ve 344 refakatçi ülkemize geldi. Sağlık Bakanlığımızın bugün yeni bir hasta tahliyesi planladığını biliyoruz.

Bakanlığımızın doğrudan takip ettiği bir konu da vatandaşların tahliyesidir. “Bugüne kadar 1.359 vatandaşımızın, KKTC vatandaşımızın ve onların yakınlarının Gazze’den tahliyesini gerçekleştirdik.”

F-16 SÜRECİNDE SON DURUM

Sözcü Keçeli daha sonra basın mensuplarının sorularını yanıtladı. F-16 ile ilgili Kongre’deki süreci ve Türkiye’nin eski Washington Büyükelçisi Murat Mercan’ın F-35 ile ilgili sözlerini hatırlatarak, “F-35 ile ilgili müzakere süreci yeniden başlayabilir mi?” sorusu üzerine şu değerlendirmeyi yaptı: ?”:

“Birçok Büyükelçi çeşitli platformlarda görüşlerini paylaşıyor. Biz bu konularda değerlendirme yapmıyoruz. Bu konuda bir gelişme olsa çok daha üst düzey bir devlet yetkilisinden haber alırdık.

Kongre onay süreci Pazar günü Türkiye saati ile sabah 08.00’de sona erdi ve o anda bu dosyayı çok mutlu bir şekilde Milli Savunma Bakanlığı’na teslim ettik. Bundan sonraki süreci Milli Savunma Bakanlığı yürütecek.

F-35 projesine dönebilir miyiz? Bakan bir röportajında ​​şunları söyledi: ‘Eğer stratejik olarak bir askeri yeteneğe ihtiyacımız varsa onu almak isteriz. “Ancak bu diğer askeri yeteneklerin kaybına da yol açarsa bakış açımız değişir” şeklinde şeyler söyledi.

“Dışişleri Bakanlığı’nın yetkisinde olmayan bu konuyla ilgili Bakanlığımıza yansıyan resmi bir durum bulunmamaktadır.”

Bir basın mensubunun, İsveç’in NATO üyeliğini onaylamasının ardından Türkiye’nin F-16 talebinin gündeme gelmesiyle kamuoyunda ikili ilişkilerde normalleşme izlenimi oluştuğunu belirtmesi üzerine Keçeli, şunları söyledi:

“Amerika ile diplomatik ilişkilerimizin seviyesinde ve diyaloğumuzun derinliğinde herhangi bir azalma olmadı. Öte yandan İsveç’in üyeliği, yani F-16 sürecinin tamamlanması, bu iki ülke olarak yeni bir fırsat penceresi açıyor. İki müttefik ülke, karşılıklı saygı ve karşılıklı çıkarlar temelinde birbirini daha iyi anlayacaktır.” Bunu sunması gerektiğini düşünüyoruz. Amerika’dan beklentimiz çok net. Amerika’nın PKK’nın Suriye’deki uzantılarıyla ilişkisini tamamen sonlandırmasını istiyoruz.

Bir diğer konu da ABD’nin FETÖ ile ilgili beklentilerimizi ciddiye alması ve bu konuda adım atması. Biz bu soruna müttefiklik ruhuyla bakıyoruz.

‘FIDAN İLE BLİNKEN 8 KEZ YÜZYÜZE GÖRÜŞTÜ’

Terörle mücadeleden, meselelere, savunma sanayisine, yatırımlara kadar Amerika ile ilgili her alanda Amerika ile bağlarımızı daha da güçlendirebileceğimizi düşünüyoruz. Önümüzdeki dönemde bazı ziyaretler olacak. Bakanımız ve Blinken zaten sık sık buluşuyor. “Bakan göreve geldiğinden bu yana 8 kez yüz yüze görüştüler, en az 15 telefon görüşmesi yaptılar.”

‘SERT OLSA KARŞILIĞI DA ZOR OLURDU’

ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Vekili ve Siyasi İşler Müsteşarı Victoria Nuland’ın, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile 28 Ocak 2024’te Ankara’da yaptığı görüşmede Rusya’ya yaptırımlar konusunda “sert konuştuğu” iddiasına ilişkin Keçeli, “Ben Toplantıda da sert bir çıkış yapmadı, sert bir şekilde çıksaydı “Karşılığında sert bir tepki olurdu” dedi.

PUTİN’İN TÜRKİYE ZİYARETİ

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Türkiye ziyaretinin ertelenmesine ilişkin ise şunları söyledi: “Erteleme kelimesi kullanıldı ancak ziyaretin resmi tarihi açıklanmadı. Bu bakımdan erteleme vaadi doğru değil. Sayın Putin’in Ülkemize ziyaret her zaman gündemdeydi, bugün de hâlâ gündemdedir.” “Cumhurbaşkanımızın takviminde bu toplantı yer aldığında ve nerede yapılacağı o gün Başkanlığımız tarafından açıklanacaktır” dedi.

Mülteciler konusunda İngiltere ve İtalya ile anlaşma teklifi olup olmadığına ilişkin Keçeli, “Kendi vatandaşlarımız dışında kimsenin Türkiye’ye iadesi konusunda hiçbir ülke ile anlaşmamız, mutabakatımız yok. üçüncü dünya ülkesi de değil. Kimsenin bunu anlamlı bir şekilde yaptığını düşünmüyorum.” “Bunu teklif edemez” dedi.

‘VİZE DONDURMA SÜRECİNİN YÜZDE 92’Sİ TAMAMLANDI’

Avrupa Birliği (AB) ile devam eden vize sorununun sorulması üzerine Keçeli, şu değerlendirmeyi yaptı:

“AB ile vize serbestisi sürecini yüzde 92 oranında tamamladık. Henüz yerine getirilmemiş 6 kural var. Ancak diğer konularda olduğu gibi AB’nin de ciddi siyasi irade göstermesi gerekiyor.

“Hiçbir ülkenin vizeyi şantaj aracı olarak kullanmaya, vatandaşlarımıza günlük yaşamlarında sorun yaratmaya hakkı yoktur.”

Suriye ile normalleşme konusunda yeni bir gelişme olup olmadığına ilişkin Keçeli, Türkiye’nin bu konudaki tutumunun değişmediğini ifade etti. Keçeli, “Şam yönetimiyle yapıcı ve iyi niyetli bir şekilde görüşmeye hazırız. Ancak Şam yönetiminin de aynı şekilde yaklaşması gerekiyor. Bakan Fidan’ın ifadesini kullanacağım, (Şam yönetimi) kendisi gibi konuşmalı” dedi. “

(HABER MERKEZİ)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu