Haber

İngiltere, Mültecilerin Avrupa’ya Geçişini Engellemek İçin Türkiye’ye Ne Kadar Ödedi?

İngiliz The Guardian gazetesi, İngiltere’nin mültecilerin Avrupa’ya geçişini engellemesi karşılığında Türkiye’ye ne kadar para gönderdiğini açıkladı. Gazetenin iddiasına göre İngiliz hükümeti Türkiye’ye 3 milyon sterlin ödedi.

Türkiye’deki göçmenlerin durumu, son seçim döneminde siyasi partiler için bir propaganda aracına dönüşmüştü.

İngiltere’nin mültecilerin Avrupa’ya geçişini engellemek için Türkiye’ye ödediği para yabancı basında yer aldı.

İngiliz hükümetinin mültecilerin Avrupa’ya geçişini engellemek için geçen yıl Türkiye’ye 3 milyon sterlin ödediği belirlendi.

Wall gazetesinin The Guardian’a dayandırdığı habere göre,Hükümetin bilgi edinme özgürlüğü talepleri kapsamında yayınladığı raporda bu miktarın 2019 yılında 14 bin lira olduğu belirtildi.

Deniz sınır güvenliği eğitimi için Türk polisi ve kıyı güvenliğine verilen miktarın artırıldığına dikkat çeken The Guardian, finansmanın resmi kalkınma yardımlarından sağlandığını bildirdi. Finansmanın yanı sıra İçişleri Bakanlığı, polis ve kıyı güvenliği başta olmak üzere Türk hudut kuvvetlerine teçhizat ve eğitim takviyesi yapıldığı kaydedildi.

Türkiye’den gelen geri itmelere de dikkat çekilen haberde, mültecilere şiddet uygulandığı ve sözlerin kullanıldığı belirtildi ?

“Geçen yıl Türkiye, İran’la olan doğu sınırındaki 238.448 mülteciyi ‘geri çevirdiğini’ açıkladı. Guardian’ın izlediği videolar, sınırı geçerek Türkiye’ye geçmeye çalışan Afgan mültecilere karşı aşırı şiddet ve güç kullanıldığını gösteriyordu. Buna, insanlar kaçarken gerçek mühimmatın kullanılması, mültecilerin dövülmesi, soygunlar ve aşağılama taktikleri de dahildir.”

Gazeteye konuşan avukat Mahmut Kaçan, ölümlerin ve geri itmelerin iki yıl önce artmaya başladığını söyledi. İltica ve insan hakları ihlalleri üzerine çalışan Kaçan, “Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği Türkiye’nin sınırda yaptıklarını eleştiriyor, gündeme getirmiyor. Avrupa Birliği ve Türkiye’nin sınır güvenliğini finanse eden diğer ülkeler gibi onlar da bu insanların ölümlerinde suç ortağıdır.”

“Bilgileri Türkiye’ye sunuyoruz…”

Öte yandan İngiltere İçişleri Bakanlığı’ndan bir kaynak, gazeteye yaptığı açıklamada, Türkiye’nin son iki yılda Avrupa’ya mülteci akınını önlemede çok önemli bir ülke haline geldiğini ve artık stratejik önemini daha da artırdığını söyledi. . Adı açıklanmayan yetkili, “Yasadışı göçmenlerin Türkiye’ye geçiş yolları hakkında sahip olduğumuz bilgileri ve uzmanlığımızı sunuyoruz” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu