Haber

İngiltere’de Enflasyonun Maşallahı Var: 41 Yılın Zirvesine Çıktı! Konut Fiyatları Nasıl Bir Risk Barındırıyor?

İngiltere’de enflasyon 41 yılın zirvesinde açıklandı. Başbakan da Bakan da açıklama yaptı. Ülkede konut fiyatlarıysa risk barındırmaya devam ediyor.

İngiltere’de tüketici fiyatları Ekim ayında beklentilerin üzerinde arttı.

Ekim ayında fiyatlar bir evvelki aya nazaran yüzde 2,0 ve yıllık yüzde 11,1 yükseldi. Bu, Ekim 1981’den bu yana görülen en yüksek enflasyon.

Ekonomistler, Eylül ayında yüzde 10,1 olan yıllık enflasyonun Ekim ayında yüzde 10,9’a yükselmesini bekliyorlardı. Tüketici fiyatlarının Ekim’de bir evvelki aya nazaran yüzde 1,8 yükseleceği öngörülüyordu.

Ekim ayında çekirdek tüketici fiyatları bir evvelki aya nazaran yüzde 0,7 ve yıllık yüzde 65 arttı.

Beklenti de yıllık artışın yüzde 6,5 olacağı istikametindeydi. 

Perakende fiyat endeksi (RPI) Ekim ayında bir evvelki aya nazaran yüzde 2,5 ve yıllık yüzde 14,2 arttı. Beklenti aylık yüzde 1,8 ve yıllık yüzde 13,4 artış olacağı halindeydi.

İngiltere Maliye Bakanı Jeremy Hunt, “Yüksek enflasyon ile sürdürülebilir ve uzun süreli büyümeye sahip olamayız” dedi.

Hunt, ‘Bunu yapmak için vergiler ve harcamalar konusunda bazı zor ancak gerekli kararlar almalıyız’ derken, ‘Kamu finansmanında sorumlu hareket ederek BoE’ye enflasyonu amaç düzeye geri getirmekte yardımcı olmak bizim görevimiz’ ifadelerini kullandı. 

G20 zirvesinde bulunan İngiltere Başbakanı Rishi Sunak da ‘Enflasyon, yenmemiz gereken bir düşman’ şeklinde konuştu.

İngiltere’de konut fiyatı Eylül’de yıllık yüzde 9,5 arttı

İngiltere Ulusal İstatistik Ofisi (ONS) verilerine göre, Eylül ayında İngiltere’de konut fiyatı geçen yılın tıpkı devrine nazaran yüzde 9,5 arttı. Ağustos ayında fiyatlar yıllık yüzde 13,1 artmıştı.

İngiltere’de konut fiyatlarının yüzde 20’ye varan oranda düşmesi riski var.

BoE’nin faiz artırımlarının borçlanma maliyetlerini yükselttiği ortamda İngiltere’de konut fiyatlarında düşüşün yüzde 20’ye ulaşabileceği bildirildi. 

Bloomberg ekonomistleri tarafından yapılan çalışma, İngiltere’de konut fiyatlarının bu yıl neredeyse yüzde 10 düşeceği kestirimine yer verirken, fiyatın gelirler ve borçlanma maliyetleri dikkate alındığında bu yıl yüzde 12,5 bir düşüşün haklı görülebileceği vurgulandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu