İtfaiye Şefi Orman Yangınları Konusunda Uyardı
KOCAELİ Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü Önleme ve Eğitim Şube Sorumlusu İtfaiye Amiri Hasan Koyunlu, “Orman yangını tespit edildiğinde gören vatandaşlarımızdan ilk ricamız kendi inisiyatifleri ile olaya müdahale etmemeleri. Çok yakınlarsa derhal güvenli bir bölgeye geçmelerini ve 112 acil çağrı hattından hızlı bir şekilde haber vermelerini talep ediyoruz” dedi.
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı Önleme ve Eğitim Şube Sorumlusu İtfaiye Amiri Hasan Koyunlu, yangınların çıkış sebebini ve yangın sırasında yapılması gerekenleri anlattı. Orman yangınlarının genel olarak insanlardan kaynaklandığını belirten Koyunlu, “İstatistiklere baktığımızda orman yangınları çoğunlukla insanlardan çıkıyor. Doğal sebeplerle çıkan orman yangınları çok ama çok küçük bir dilim kaplıyor.”
Hasan Koyunlu, “Orman yangınlarını önlemek için ülkemizde önemli adımlar atılıyor. Özellikle Kocaeli Valimiz Sayın Seddar Yavuz’un talimatıyla Haziran ayı başından itibaren izin verilen alanlar dışında ateş ve mangal yakılmayacak, dilek feneri ve meşale yakılmayacak. Bu itibarla vatandaşlarımızdan ricamız bu kurallara uymaları, hafta sonu eğlenceleri veya hafta içi geziler için gittikleri ormanlık alanlarda izin verilen yerler dışında kesinlikle ateş yakmamaları” dedi. ve izin verilen yerlerde dahi ateş, mangal ateşi ile çalışacaklarsa, kullanımdan sonra ve uygun bir şekilde izin verilen yerlerde su ile tamamen söndürerek güvenlik önlemini alarak günü bitirmelerini tavsiye ederiz.”
Yangın çıktığı görüldüğü takdirde vatandaşların ne yapması gerektiğini anlatan Koyunlu, “Vatandaşlarımızdan ilk ricamız kendi inisiyatifleri ile olaya müdahale etmeye kalkışmamaları. Çünkü ani değişen rüzgar, üzerinde koruması olmayan vatandaşlarımızı maalesef hayati tehlike altına sokabilir. Acil çağrı sınırından 112 numaralı bölgeye geçip hızlıca haber vermelerini talep ediyoruz. Ancak burada bir handikapımız var: Ormanlık ve dağlık alanlara gezi ve trekking amaçlı gitmek mümkün. Dolayısıyla vatandaşlarımız şehir içi için bulundukları noktanın tam adresini veremeyecekler.Eğer rastgele bir tabela görmemişlerse bulundukları yer araba ile hareket halindeyken karşılaştıkları bir bölgeyse cep telefonlarında nerede olduğumuzu gösteren yön bulma programları var, çeşitli uygulamalar var.Onlara başvurarak en azından bulundukları yerin konumunu, tahmini bir koordinatını 112 acil çağrı sistemi ile ilgili operatöre aktarırlarsa; daha kısa sürede yardım alabilirler. En azından bu yangınların daha ciddi hasarlara yol açmasını önleyebilirlerdi” dedi.