Yaşam

Japonya ve Tayland İngiliz sömürgesi olmasa da trafik neden buralardaki gibi soldan akıyor?

Dünyadaki trafiğin akış tarafı Tarihi ve kültürel faktörlerden dolayı Zaman zaman farklılık gösterebilir. Bazı ülkelerde trafik sağdan akıyor, bazılarında ise soldan akıyor. Bu ülkelerden en şaşırtıcı olanı Asya kıtasında yer alan Japonya ve Tayland’dır.

Trafiğin soldan aktığı bazı ülkelerde, İngiliz kolonisi olmak ; Trafiğin neden soldan aktığını açıklıyor ama tarihinde hiçbir zaman İngiliz sömürge yönetimi altına girmedi. Japonya ve Tayland, bir şekilde bu azınlığa girmiştir. Gerçekten öyleyse trafikleri neden düzensiz akıyor?

Japonya’da trafik akışı aslında kısmen samurayların etkisiyle belirleniyordu.

Japonya’da 12. yüzyıldan 19. yüzyıla kadar süren feodal dönemde samuraylar ülkedeki en güçlü ve saygın sınıftı.Samuraylar atlarda kılıç kullanır sağ elleri Bunu kullanmak zorundaydılar. Bu nedenle at arabaları ve yayalar yolun sol tarafından gitmeyi tercih ediyordu. Böylece sağ elleri serbest kalır ve olası bir saldırmaya hazıroluyorlardı.

Bunun nedeni sadece atların üzerinde kılıç kullanmaları değildi; Genel olarak Kılıçlarını kınında sol taraflarında taşıyan samuraylar, Kılıçlarının başkası tarafından çalınmaması için her zaman hazırlıklıydı. Olası bir tehlike durumunda sağ eliyle kılıçlarını sol eline göre daha kolay ve hızlı çekebiliyordu.

Japonya’nın ilk buharlı lokomotifi.

Ancak 19. yüzyılın sonlarında Japonya Batılı ülkelerle ticaret Bunu yapmaya başladığında trafiğin akış yönünü değiştirmeyi düşünmedi. Ülkenin coğrafi konumu ve izole siyaseti nedeniyle ülkeye çok az yabancı araç girdi.

Aynı zamanda Japonya’nın ilk demiryolu hattıdır. İngiltere’den trenlerle İngiliz mühendislerin yardımıyla kuruldu. Bu da trafiğin soldan akmasını destekleyen bir faktördü. Trenlerin soldan ilerlemesi doğal olarak araç trafiğinin de aynı şekilde akmasına neden oluyordu ve Japonlar da geçmişte bu tercihi kullanıyordu. Resmi olarak açıklamasa dabunu kural olarak benimsedi.

Peki Tayland’ın tercihinin nedeni neydi? Bu sorunun cevabı biraz farklı.

Bu durumun nedeni Japonya’dan farklı olarak daha yakın zamanda ortaya çıktı.20. yüzyılın başında arabaların yaygınlaşmasıyla Tayland trafik akışını belirlemek zorunda kaldı.

Ülke, O zamanlar Siam olarak bilinen bir krallıktı. İngiltere ile yakın bağlantıları vardı. İngiltere, Tayland’ın demiryolu sınırı oluşturmasına ve araba satmasına yardım etti. Bu durum Tayland’ın trafiğin yönünü soldan seçmesine neden oldu.

Tayland, 1912’de trafiğin soldan aktığını resmen ilan etti. Bu karar Tayland’ın komşularını etkiliyor Kamboçya, Laos ve Myanmar gibi ülkeleri de etkiledive bu ülkeler trafiğin yönünü de soldan olacak şekilde belirlediler.

Karşı taraftan akan trafiğin artıları ve eksileri nelerdir?

Sürücü açısından bakıldığında trafiğin soldan aktığı ülkelerde araçların direksiyonu sağ taraftadır. Bu sürücüler Yolun sol tarafında araçlar ve yayalar Daha güzel görünmesini sağlar. Ayrıca birçok sürücünün sağ ellerini daha iyi kullanabildiği göz önüne alındığında , direksiyon sağ taraftadırAni kırılma gibi durumlarda reflekslerin daha hızlı olmasına neden olabilir.

Yaya açısından bakıldığında trafiğin soldan aktığı ülkelerde yaya geçitlerinin sağ tarafından başlamak daha güvenlidir. Çünkü bu şekilde yayalar Karşıdan gelen araçları daha net görebilirler.Ayrıca yayanın çoğu sağ gözünün sol göze göre daha baskın olduğu göz önüne alındığında bu ülkelerde Çevre denetimi sağ gözle yapıldığı içinKaza oranı daha da düşebilir.

Dezavantajlarından bahsedelim: bu ülkelerde araç kiralama veya satın alma işlemleri Daha zor olabilir. Çünkü dünyada trafiğin sağdan aktığı ülke sayısı daha fazla ve araç üreticileri genellikle direksiyonu solda olan araçlar üretiyor. Bu durum araç bulunabilirliğinin ve fiyatların daha yüksek olmasına neden olabilir.

Bu ülkelere seyahat eden turistler için de bazı zorluklar yaşanabilmektedir. Çünkü turistler kendi ülkelerindeki trafiğe alışkınlar. araç kullanmak ya da yaya olarak yolda yürümekte zorluk yaşayabilirler. bu da kazalar veya cezalarneden olabilir.

Dünyadaki ülkelerin sadece %35’inde trafiğin soldan aktığını belirtmiştik. Peki listede başka hangi tanıdık ülkeler var?

İşte o ülkelerin listesi:

  • Avustralya, Bahamalar, Bangladeş, Barbados, Birleşik Krallık, Endonezya, Güney Afrika, Hindistan,Hong Kong, İrlanda, İngiltere, Jamaika, Japonya, Kenya, KKTC,Maldivler, Malezya, Malta, Montserrat, Mozambik, Namibya, Nepal, Pakistan, Papua Yeni Gine, Singapur, Solomon Adaları, Sri Lanka, Tanzanya, Tayland, Uganda, Yeni Zelanda, Zambiya ve Zimbabve

Daha önce de sormuştum: “Bu ülkelerin trafik akışı mı tersine döndü yoksa bizimki mi?” Temalı bir içerik hazırladık:

Yani ne düşünüyorsun? Sizce trafiğin soldan mı yoksa sağdan mı akması daha mantıklı? Yorumlarda belirtmeyi unutmayın.

Kaynaklar: Japonya Merkezli, Kültür Gezisi, Japonya Zamanı, Tayland Rehberi, Seyahat Harikalığı

Uzakdoğu ülkeleri ilginizi çekiyorsa aşağıdaki içeriklerimize de göz atabilirsiniz:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu