Ekonomi

Kosova-Sırbistan’da tansiyon yüksek

Lajcak ve ABD’nin Batı Balkanlar Özel Temsilcisi Gabriel Escobar, Kosova Başbakanı Albin Kurti ile görüştü.

Kosova Hükümet binasında bir saatten fazla süren görüşmenin ardından gazetecilere açıklamalarda bulunan Lajcak, şu anda Kosova’nın kuzeyinde zor bir durum olduğunu ve bu nedenle Priştine’yi ziyaret ettiğini söyledi.

Bu haftanın AB’de yoğun bir hafta olduğunu, dışişleri bakanları toplantısı yapıldığını hatırlatan Lajcak, Kosova konusuna yoğun ilgi olduğunu ve bu durumun analizinin ne olabileceğini söyledi.

Başbakan Kurti ile birçok konuyu uzun uzadıya görüştüklerini kaydeden Lajcak, bugün Sırbistan’ın başkenti Belgrad’da temaslarda bulunacağını bildirdi.

AB Hukukun Üstünlüğü Misyonu (EULEX) ve Kosova Barış Gücü (KFOR) ile de görüşeceğini belirten Lajcak, “Durum iyi olmadığı için soruna çözüm bulmaya çalışacağız. Sanmıyorum. Kötü bir şey olmasını bekleyebiliriz.”

Escobar, görüşmede Sırbistan Belediyeler Birliği konusundaki tutumunu da açıkça belirttiğini, Fransız-Alman önerisinin de görüşüldüğünü belirtti.

AB kolaylaştırıcılığı ile diyalog sürecine ağırlık verilmesi gerektiğini görüştüklerini belirten Escobar, “Yakın gelecekte bu kriz konusunda ilerleme kaydetmeyi umuyoruz. AB Özel Temsilcisinin burada bulunması beni çok cesaretlendirdi ve desteğimi ifade ettim. Fransız-Alman teklifinde ilerleme kaydetme çabalarından dolayı.” dedi.

Kosova-Sırbistan gerilimi

Geçtiğimiz hafta Kosova’nın kuzeyindeki Sırp çoğunluklu 4 belediyede erken yerel seçim hazırlıkları sırasında maskeli bir grup Merkez Seçim Komisyonu ofislerine ve Kosova polis memurlarına saldırdı.

Kosovalı Sırplar, Kosova polisinin saldırıların zanlısı olarak gördükleri eski Sırp polis memuru Dejan Pantiç’i tutuklamasının ardından 10 Aralık Cumartesi günü ülkenin kuzeyinde barikatlar kurdular.

EULEX devriye timi, Kosova’nın kuzeyindeki Zveçan Belediyesi’ne bağlı Rudare bölgesinde yerel Sırplar tarafından kurulan barikatların yakınında ses bombalı saldırıya uğradı.

AB, NATO, ABD ve İngiltere kuzey Kosova’da tansiyonun düşürülmesi çağrısında bulundu.

Kosova Cumhurbaşkanı Vjosa Osmani, olayların ardından yaptığı açıklamada, ülkenin kuzeyindeki 4 belediyede yapılması planlanan erken yerel seçimlerin, seçim döneminde güvenliğin sağlanamadığı gerekçesiyle Nisan 2023’e ertelendiğini duyurdu. oylama

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu