Haber

Sigorta Şirketleri Deprem Riskine Karşı Tedbir Almayınca Şikayetler Arttı: DASK’ta Premium Oyun Pahalıydı

Deprem sonrası sigorta süreçlerinde artış olurken, bazı sigorta şirketleri Türkiye’nin fay haritasını keşfettiklerinde riskli işlemlere girmek istemediler. Tüketici şikayetleri arttı. Ayrıca DASK yapılırken düşük prim ödeme hesabı deprem afeti nedeniyle maliyetli oldu.

Kahramanmaraş’ta 6 Şubat’ta yaşanan deprem felaketinin ardından Türkiye’nin fay haritasının daha iyi anlaşılmasıyla ülkedeki deprem riski yeniden keşfedildi.

Tüketiciler Birliği Başkanı Mahmut Şahin, sigorta şirketlerinin son dönemde ‘deprem riski’ nedeniyle sigorta başvurularını kabul etmemesine ilişkin konuştu.

Bloomberg HT’nin haberine göre, bazı sigorta şirketlerinden gelen şikayetler üzerine, depremin yaşandığı iller hariç 70 ilde ‘deprem riski’ nedeniyle araç ve konut sigortalarının kapatıldığı, Elazığ’ın da eklenmesiyle 11’e çıktığı belirtildi. .

Sigorta şirketlerinin depremin harap olduğu illerde işlem yapmama hakkı varken, depremin olmadığı illerde isteyen herkesin işlem yaptırması gerekiyor.

Şahin, firmaların deprem olmayan bölgelerde deprem riski ile sigortadan kaçınılamayacağı gibi bir haklarının olmadığını belirtti.

6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’un çok açık olduğunu ve kanunda ‘Bayi ve sağlayıcı sıfatıyla mal ve hizmet satan kişi ve kuruluşlar bunları satmaktan asla çekinemezler’ hükmünün yer aldığını belirten Şahin, kanuna aykırı olduğunu belirtti. çünkü bazı illerde deprem riski var.

Tüketicileri Hazine ve Maliye Bakanlığı ile CİMER’e şikayette bulunmaya davet eden Şahin, böyle bir durumda firmadan “neden” sorusuna yazılı olarak cevap verilmesi gerektiğini ve bunun için tazminat davası bulunduğunu belirtti. karşılaşılan kayıp.

Deprem felaketlerinin ardından Doğal Afet Sigortaları Kurumu’na (DASK) talep arttı.

Şahin, DASK’a da uyarıda bulundu. Sigorta prim ödemelerini düşük tutmak adına 150 metrekarelik konutlarını 50 metrekare olarak beyan eden tüketicilerin, israf durumunda da 50 metrekare ödeme alacağının altı çizilerek, geri ödemelerin vade farkı üzerinden yapıldığının altı çizildi. inşaat maliyetleri, piyasa değeri değil.

100 metrekare evin yapım maliyeti 400 bin TL iken piyasa kuru 1 milyon TL olmasına rağmen DASK ödemesi 400 bin TL üzerinden yapılıyor.

Ancak Hazine ve Maliye Bakanlığının da bu konuda yetkisi bulunmaktadır. Düzenleme yapılması halinde piyasa kuru üzerinden ödeme yapılabilir. Kahramanmaraş’ta meydana gelen sarsıntıdan etkilenen 11 ilde DASK ödemeleri başlarken, piyasa kurunda herhangi bir düzenlemenin olmadığı öğrenildi.

kartepe-ajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu