Haber

Türkiye’nin Lübnan’a gönderdiği 1023 tonluk insani yardım gemisi Trablus’a ulaştı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatı doğrultusunda dün Mersin Taşucu Limanı’ndan yola çıkan 43 tır ve 1023 tonluk insani yardım gemisi Lübnan’ın Trablus Limanı’na ulaştı.

Türkiye’den gelen gemiyi karşılama törenine Beyrut Büyükelçisi Ali Barış Ulusoy, Lübnan Yüksek Yardım Komitesi Başkanı Tümgeneral Muhammed No, Trablus Liman Müdürü Ahmed Tamir ve Lübnan İçişleri Bakanlığı yetkilileri katıldı.

Karşılama töreni için düzenlenen törende konuşan Türkiye’nin Beyrut Büyükelçisi Ulusoy, Lübnan Başbakanı Necip Mikati’nin 1 Şubat’ta Türkiye’ye yaptığı ziyarette Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmesinin Türkiye’nin Lübnan’a yaptığı insani yardımın artmasına vesile olduğunu belirtti.

Erdoğan’ın bu ziyaretin ardından Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’na (AFAD) Lübnan İçişleri Bakanlığı’na bağlı güvenlik kurumlarında görev yapan 43 bin 700 personele gıda yardımı gönderilmesi talimatını verdiğini hatırlatan Ulusoy, “Bu kapsamda geçmişte Lübnan güvenlik kurumları da görev yaptı. ayında 3 ayrı sevkiyatla toplam 1036 ton gıda yardımını ulaştırdık.” söz konusu.

Türkiye’nin Lübnan’a yaptığı topyekun yardımlara değinen Ulusoy, şunları kaydetti:

“Bugün Trablus Limanı’nda buluştuğumuz 1023 tonluk 43 tırlık yeni yardım sevkiyatı ile 2022 yılında Lübnan güvenlik kurumları mensuplarının yararına toplam 2059 ton yardım ulaştırılmış olacaktır. Lübnan Silahlı Kuvvetlerine Milli Savunma Bakanlığımız tarafından yapılan yardım Son olarak geçtiğimiz Nisan ayında gönderilen 80 tonluk gıda ve ihtiyat yardımı Türkiye’nin Lübnan’ın güvenlik ve istikrarına verdiği değerin somut bir göstergesi olmuştur.

Türkiye, güvenlik kurumlarının yanı sıra sağlık alanında da Lübnan’a desteğini sürdürmüştür. Bu kapsamda Lübnan Halk Sağlığı Bakanlığı tarafından kamu hastanelerinin acil ihtiyaçlarının karşılanması için gönderilen tıbbi malzeme ve ilaç talebini yanıtsız bırakmayan Türkiye, geçtiğimiz ağustos ayında Lübnan makamlarına yaklaşık 90 ton ilaç ve tıbbi sarf malzeme bağışında bulundu. .

Türkiye’nin Lübnanlıları zor zamanlarında sadece devlet kurumlarıyla değil sivil toplum kuruluşlarıyla da yalnız bırakmadığını belirten Ulusoy, “Geçen ramazan ayında düzenlenen ‘İyilik Gemisi’ etkinliğiyle 1000 ton gıda ve un yardımı gönderildi. AFAD koordinasyonunda ve 17 Türk sivil toplum kuruluşunun katılımıyla Lübnan genelinde 96 farklı dağıtım noktasında 50 bin aileye ulaştırıldığı bilgisini verdi.

Türkiye’nin dost ve kardeş Lübnan halkının iyi gününde de kötü gününde de yanında olduğunu kanıtladığını söyleyen Ulusoy, “Türkiye her zaman Lübnan’la dayanışma içinde hareket etmeye devam edecektir.” ifadeleri kullandı.

“Türkiye’den daha fazla yardım bekliyoruz”

Lübnan Yüksek Yardım Komitesi Başkanı Tümgeneral No, Başbakan Mikati’nin selamlarını Cumhurbaşkanı Erdoğan’a ve Türk halkına iletmek istediğini söyledi.

Türkiye’nin Lübnan’a yaptığı ilk ve son yardım olmadığını vurgulayan Hayır, “Güvenlik kurumlarına yaptığınız yardımlar devletimiz için de büyük bir manevi destek teşkil ediyor. Elbette unutulmayacak yardımlar yaptınız. sadece güvenlik kurumlarına değil, Lübnan halkına da. 3 ay önce 17 tır tıbbi malzeme teslim edildi. Onur simgesi olan Türkiye’den daha fazla yardım bekliyoruz.” dedi.

Son olarak 25 Ağustos’ta Türkiye, 23 tır ve 512 tonluk üçüncü insani yardım gemisini Lübnan’a gönderdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu