Haber

Zeytinyağı Fiyatlarının 600 Liraya Ulaşması Bekleniyor: Üretici Fiyattan Memnun, Tüketici Üzgün

2023 yılında alım fiyatı iki katına çıkan zeytinyağının fiyatları da raflarda açıklandı. Zeytinyağı fiyatlarının daha da artması bekleniyor, bu da tüketici bütçelerini zorlayacak.

Zeytinyağı fiyatının artması üreticileri sevindirirken aynı zamanda tedirgin etti.

My Ekonomi’de dikkat çeken “Zeytinyağının fiyatı 600 lirayı bulabilir!” Üreticiler açıklanan yüksek fiyatlardan memnun olurken, talebin azalmasından da kaygılı.

2022 yılını iyi bir yıl geçiren zeytin ve zeytinyağı üreticileri, bu yıl rekoltedeki düşüşün yanı sıra dünyadaki yüksek enflasyon ve kuraklık nedeniyle artan fiyatların geçen yıldan bu yana yaklaşık yüzde 100 oranında arttığını belirtti. 300 TL’ye ulaşan fiyatların 600 TL’ye kadar çıkabileceğini de öngördüler.

Üreticiler bu durumdan memnun olurken bir yandan da iç pazarda tüketimin azalmasından kaygılı.

Aydın Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Fevzi Çondur, sadece dünyada değil Türkiye’de de rekoltenin düşeceğini, zeytinyağına talebin artmasıyla birlikte fiyatların da arttığını belirtti.

Tariş’in alış fiyatına göre raf fiyatlarının en az 320 TL olacağını, geçen yıl bu fiyatın 115 TL olduğunu belirtti.

İzmir Ticaret Borsası Meclis Üyesi Mehmet Alp, Tariş’in yüksek fiyat vermesinin sebebinin piyasada iş azlığı olduğunu belirtti.

Alp, sızma zeytinyağının perakende fiyatlarının güney bölgelerde 280-300 TL arasında, kuzeyde ise 400 TL’ye yakın olduğunu belirterek, “Zeytin açısından zayıf bir yıl olduğu için perakende fiyatları artabilir. önümüzdeki aylarda daha da ileri gideceğiz.”

Tariş Milas Zeytinyağı Tarım Satış Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Kamil Gül, Tariş’in açıkladığı fiyatların ardından zeytinyağının perakende fiyatının 300 TL’den az olmayacağını vurguladı.

Tariş’in açıkladığı fiyat geçen yıla göre yüzde 300 arttı.

Edremit Körfezi Zeytin ve Zeytinyağı Üreticileri Federasyonu Başkanı Mehmet Hakkı Semercioğlu, dünya fiyatlarına bakıldığında Tariş’in verdiği artışın normal olduğunu belirtti.

İspanya’da kuraklık nedeniyle üretimin düşmesiyle birlikte raf fiyatlarının 10-15 Euro civarında olduğunu, Türkiye’de ise geçen yıla göre üretimin yaklaşık yüzde 60-65 oranında azaldığını, kalitenin düştüğünü belirtti. Fiyatların artmasıyla tüketicilerin kaybedeceğini belirten Semercioğlu, bu koşullar altında 400 TL olan raf fiyatlarının 500-600 TL’ye çıkacağını belirtti. Tüketici tüketiminin azalmasını önlemenin tek yolunun devlet destekleri olduğunu belirtti.

Marmara Zeytin Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (Marmarabirlik), 1 litrelik natürel sızma zeytinyağını ambalajlı olarak 315 TL’ye sunarken, ürünün 5 litrelik teneke kutulu versiyonunu 1.550 TL’den satıyor. Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa, eser alımlarını geçen yıl yüzde 150, bu yıl ise yüzde 142 oranında artırdıklarını söyledi.

Tarsus Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Teke, Tariş’in alım bedelinin üreticinin emeğiyle karşılandığını ancak tüketicinin zararına olduğunu belirtti. Taklit ve tağşişe karşı da uyardı:

Caydırıcı tedbirlerin alınması gerekiyor. Bilinmeyen zeytinyağı özünü çok ucuza satıp yarı fiyatına satarak tüketicinin sağlığıyla oynayan dolandırıcılarla mücadele etmemiz gerekiyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu