Sağlık

Pop Kültür Modası: Buz Banyosu

Mevsim normallerinin üzerinde sıcaklıklarla karşılaşıldığında serinlemek için buz kovalarında oturanların sayısı artıyor. Bariz bir soluklanma için sosyal medya hesaplarında gördüğümüz buzlu su kovasının içinde kalmayı tercih edenler doğru mu yapıyor?

Sağlık için gerçekten iyi mi? Liv Hospital Kardiyoloji Uzmanı Doç. Mehmet Vefik Yazıcıoğlu anlattı.

Kim buz banyosuyla ilgilenir?

Son zamanlarda sosyal medyada buz havuzuna girerek sağlıklı ve dinç kaldıklarını iddia edenleri ve birbirlerini düelloya davet edenleri görmeye başladık. Bu nedenle insanların beyin kanaması, ritim bozukluğu ve kalp krizi geçirdiği haberleri gelmeye başladı. Sıcaktan bunalanlar, alternatif sağlık yolları denemeyi sevenler ve hatta belki de ekonomik zorlukların gerginliğini sıra dışı işlerle unutmaya çalışanlar bu konuya ayrı bir ilgi gösteriyor.
Vücudun normal sıcaklığı ne olmalıdır?

Vücudun normal sıcaklığı 36-37 santigrat derecenin ortasındadır. Vücut ısısı 35 santigrat derecenin altına düştüğünde ve 37.5 santigrat derecenin üzerine çıktığında metabolik değişiklikler oluşmaya başlar. Dış ortamın sıcaklığındaki değişiklikle birlikte deri ve cilt altı yağ dokusu, ter bezleri ile birlikte bu sıcaklık değişikliğine uyum sağlamaya çalışır. Soğukta damarlar kasılır, sıcakta ise gevşer ve tepki verir. Bu maruz kalma ile kalp atış hızı ve kan basıncı saniyeler içinde hızla değişir. Cilde temas eden dış ortamın sıcaklığı düşük olduğunda (duş almak, denizde yüzmek, şok banyosu yapmak gibi) sıcaklığa oranla reaksiyonun büyüklüğü ortaya çıkar.
Sıcaklık düşüşünün dereceleri var

Bunları serin, soğuk, çok soğuk ve dondurucu şeklinde sıralayabiliriz. Banyo yaparken ideal su sıcaklığı 37-41 derece arasıdır. Temizlemek için biraz sıcak suya ihtiyaç duyarız. 41 derecenin üzerindeki hamamların kullanım sıklığı genellikle kaplıcalardır. 41 derecenin üzerindeki banyolarda sağlık açısından bazı önlemlerin alınması gerekmektedir.

Tansiyon ve şeker hastaları olumsuz etkilenmeye başlıyor

Soğuk su ile temas halinde serinlemek için girilen deniz veya havuz suyunun sıcaklığı genellikle 20 ila 30 derece arasındadır. Örneğin yazın Antalya’da deniz sıcaklığı 28-30 derece iken kuzey Ege kıyılarında deniz sıcaklığı 20-22 derece civarında olabiliyor. Vücut bu sıcaklıkları tolere eder ve herhangi bir risk oluşturmaz. 18 derecenin altında ise özellikle cilt altı yağ dokusu ince olanlar, kalp damar hastaları, tansiyon ve şeker hastaları olumsuz etkilenmeye başlar. 12 santigrat derecenin altında ise bu risk karşı konulamaz hale gelir. Bu arada soğuğa maruz kalma süresi de oldukça değerlidir. Birkaç saniyelik soğuk etki ile dakikalara yayılan soğuk etkinin oluşturacağı risk aynı seviyede olmayacaktır.

Damar hastalığınız, tansiyonunuz veya ritim bozukluğunuz varsa dikkat

Genç ve sağlıklı bireylerin özellikle saunadan sonra kısa süreli şok havuzuna girerek kendilerini daha dinç hissettiklerini sıklıkla duyarız. Ancak unutulmamalıdır ki damar hastalığı, tansiyon ya da ritim bozukluğu olan genç bir birey bile çok nadir de olsa tehlikeli bir sonuçla karşılaşabilir. Damar hastalığı olmamasına rağmen zeminde sinsi ve ölümcül bir ritim bozukluğunun varlığı genç ve sağlıklı görünen bireylerde bile kolay bir tetiklemeyle ani ölüme neden olabiliyor.

Kritik sıcaklık giderini göz önünde bulundurun

Soğuğun tıbbi olarak faydalı olabileceğini düşündüğümüz durumlar da vardır. Örneğin travma sonrası o bölgeye soğuk uygulamak en kolay ve etkili tedavilerden biridir. Yeniden damar yetmezliği olanlarda duştan sonra bacaklara soğuk su uygulanmasında fayda vardır. Acil servise kalp durması ile getirilen bir hastada beyin ödemini azaltmak için ağır bakım koşullarında hipotermi tedavisi uygulanmaktadır. Ancak bu tedavilerin varlığı, soğuk duş tedavisinin herkes için faydalı olabileceği anlamına gelmez. Bunun için kritik sıcaklık değerinin kalp damar hastaları için “18 derece”, sağlıklı bireyler için “12 derece” olduğunu söyleyebiliriz. Sağlıklı olmakla birlikte daha düşük derecelere maruz kalmanın sağlık önlemleri açısından kesinlikle daha kısa sürelere sahip olmasına azami özen gösterilmelidir.

sana kalp verme

Kuzey ülkelerinden buzlu havuzda veya denizde yüzerken çekilen görüntülere üzülmeyin. Alkol tüketimi fazla olan kişilerde deri altı yağ dokusu daha kalın olduğu için bu kişiler soğuktan nispeten daha az etkilenirler.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu