Her gün yumurta yemek zararlı mıdır? Haşlanmış yumurtanın faydaları…
Protein ve mineral açısından oldukça zengin olan ve kahvaltı sofralarının vazgeçilmezi olan bu besinin günlük tüketim limiti aşılmamalıdır. Her gün yumurta yemenin pek çok faydası olmakla birlikte, yumurtanın tüketim şekli de oldukça değerlidir. Haşlanmış, yağda çırpılmış veya tereyağında kızartılmış gibi çeşitli şekillerde pişirebileceğiniz yumurtanın beyazı, sarısına göre farklı faydalar sağlıyor. Peki her gün yumurta yiyebilir misin?
HER GÜN YUMURTA YEMENİN FAYDALARI
Sağlıklı bireyler ve büyüme çağındaki çocuklar için günde 1 yumurta olmak üzere en fazla 3 yumurta tüketilmesi tavsiye edilir. Yumurta sarısı kolesterol, yağda çözünen vitaminler ve esansiyel yağ asitlerini içerir. Çünkü kolesterol kısıtlaması olan bireylerin günde maksimum 300 mg kolesterol alması gerekmektedir. Kan kolesterolü yüksek olan bireylerde haftada 3-4 gün yumurta tüketilmelidir.
YUMURTA FAYDALARI VE ZARARLARI
Yumurtanın Faydaları
İçerdiği amino asitler vücudu besler.
Yumurta birden fazla vitamin, protein ve mineral içerir.
İyi kolesterolü yükseltir ve kalp sağlığını korur.
Belirli düzeyde yumurta tüketimi bağışıklık sistemini güçlendirir.
Kas ve kemik gelişimini güçlendirir.
Göz sağlığını korur.
Hafızayı güçlendirir.
Beyin sağlığına oldukça faydalıdır.
Vücudun demir ihtiyacını karşılar.
Çocukları enfeksiyonlardan korur.
Obezite riskini azaltır.
Yumurtanın Zararları:
Çiğ veya az pişmiş yumurtalar, kabuklarındaki gözeneklerden sızan bakterileri içerir. Özellikle çiğ yumurtalar salmonella mikroplarını içerebilir. Kabuğu çatlamış yumurtaları satın almamaya dikkat edin ve son kullanma tarihlerini kontrol edin.
Yumurta, gıda alerjeni olarak kabul edilen 8 gıda türünden biridir. Alerjisi olan bireylerde yumurta veya yumurta içeren gıdalar hayati tehlike oluşturabilecek yansıma ve reaksiyonlara neden olabilir.
YUMURTA NASIL TÜKETİLMELİ? YAĞ MI, KAYNATMA MI?
Yumurtayı haşlayıp tüketmek oldukça sağlıklıdır, en hafif ve en sağlıklı pişirme şeklidir. Uzun süre kaynatılan yumurtanın faydaları da aynı oranda azalır. Birden fazla yumurta yiyecekseniz bir kaçının sarısını çıkarabilirsiniz. Bu sayede hem faydadan faydalanabilir hem de fazlalıktan doğabilecek kayıplar konusunda endişelenmezsiniz.
Ayrıca sebzelerle birlikte tüketmek yumurtanın besin değerini artıracaktır. Yemeğin yanı sıra lif ve vitamin desteği sağlaması açısından sebzeli omlet şeklinde de tüketilebilir. Omletinize soğan, sarımsak, biber, ıspanak, brokoli, mantar eklemeniz de lezzetine lezzet katacaktır.
Yağ yapılırken kullanılan yağa dikkat edilmelidir. Genel olarak en iyi seçim avokado yağı veya ayçiçek yağıdır. Yağ idareli kullanılmalı ve mümkünse mümkün olan en az miktarda eklenmelidir. Sızma zeytinyağı kullanılacaksa 210°C’nin altındaki sıcaklıkta pişirilmelidir.